Ekşimiş sütten ne yapılır diye sorduğumuzda, öncelikli cevabımız peynir olacaktır. Nitekim, süt herhangi bir temasa maruz kaldığında yahut bekletildiğinde, içeriğinde meydana gelen değişikliklerle birlikte, genel olarak tüketilemez hale gelebilir. O noktada, geleneksel anlamda, peynir yapmak aklımıza ilk gelen şeydir ki, ekşimiş sütle bununla birlikte daha pek çok şey de yapılabilir.
Sütün ekşidiğini anlamamız için, onun akışkanlığına bakmamız gerekebilir. Eğer, kıvamında bir yoğunluk, bir katılaşma ve pütürlülük varsa, muhtemelen süt ekşimiş demektir.
Bununla birlikte, biz temelde inek sütünü biliriz. Ayrıca, keçi sütü de kullanılabilmektedir. Hatta, günümüzde organik keçi sütüne rağbet de artmaktadır. Hollanda menşeli Saanen keçilerinin yetiştiriciliği de ülkemizde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.
Sütün bileşimine baktığımızda, içeriğinde su, yağ, enerji, protein, karbonhidrat, fosfor gibi elementleri görebiliriz. Bununla birlikte, sütün en çok kalsiyum yönünden zengin olduğu da bilinmektedir. Kalsiyum kemiklerimizi, dişlerimizi, dişetlerimizi beslemek adına oldukça önemli bir materyaldir.
Bilhassa, gelişim çağındaki bebeklere ve ergenlik dönemindeki gençlere süt içmeleri tavsiye edilir. Bu çağdaki insanların kemikleri daha gelişme aşamasında olduğundan, alabilecekleri kalsiyum, protein, enerji, fosfor, karbonhidrat takviyeleri, onları gelecekte daha dinç bireyler haline getirebilir.
Ayrıca, süt; peynir, yoğurt yapımında, tatlılarda da kullanılabilmektedir. Sütün olmadığı bir besin içeriği neredeyse yok gibidir. O yüzden, süt günlük yaşantımızın merkezinde yer almaktadır.
Sütün içindeki mikroorganizmalar onun şekerini tükettikçe, tadı da değişmeye, ekşimeye yüz tutar. Bu anlamda, ekşiyen bir sütte şu etkiler görülebilir:
Sütün ekşidiğini anlamamız için, onun akışkanlığına bakmamız gerekebilir. Eğer, kıvamında bir yoğunluk, bir katılaşma ve pütürlülük varsa, muhtemelen süt ekşimiş demektir.
Süt Nedir, İçinde Ne Barındırır?
Süt nedir, içinde ne barındırır diye sorduğumuzda, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden çıkan beyaz, akışkan sıvıdır denilebilir. Öyle ki, kadınlar da doğum yaptıklarında, memeleri büyür, dolgunlaşır ve içleri sütle dolar. Anne sütü dünyanın en sağlıklı besinlerinden biridir.Bununla birlikte, biz temelde inek sütünü biliriz. Ayrıca, keçi sütü de kullanılabilmektedir. Hatta, günümüzde organik keçi sütüne rağbet de artmaktadır. Hollanda menşeli Saanen keçilerinin yetiştiriciliği de ülkemizde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.
Sütün bileşimine baktığımızda, içeriğinde su, yağ, enerji, protein, karbonhidrat, fosfor gibi elementleri görebiliriz. Bununla birlikte, sütün en çok kalsiyum yönünden zengin olduğu da bilinmektedir. Kalsiyum kemiklerimizi, dişlerimizi, dişetlerimizi beslemek adına oldukça önemli bir materyaldir.
Neden Süt İçeriz?
Neden süt içeriz diye sorulduğunda, onun da dengeli kullanıldığında yararından söz edebiliriz. Öyle ki, her besini tüketirken, dengenin aranması en büyük koşullardan biridir. Süt de fazla tüketildiğinde, kemik erimesine yol açabilmektedir. Ama, eğer belli bir yaşta ve sağlıklıyken içilirse, aksine kemikleri güçlendirir, yaşlılık sürecinde de insanların rahat hareket etmelerini sağlar. Süt protein katkısı bağlamından da zengin olduğundan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.Bilhassa, gelişim çağındaki bebeklere ve ergenlik dönemindeki gençlere süt içmeleri tavsiye edilir. Bu çağdaki insanların kemikleri daha gelişme aşamasında olduğundan, alabilecekleri kalsiyum, protein, enerji, fosfor, karbonhidrat takviyeleri, onları gelecekte daha dinç bireyler haline getirebilir.
Ayrıca, süt; peynir, yoğurt yapımında, tatlılarda da kullanılabilmektedir. Sütün olmadığı bir besin içeriği neredeyse yok gibidir. O yüzden, süt günlük yaşantımızın merkezinde yer almaktadır.
Süt Neden Ekşir?
Süt neden ekşir sorusu, bu gıdanın hassasiyetiyle doğru orantılıdır. Süt sıvı gıdadır ve sıvı gıdalar katı gıdalara göre, daha fazla korunaklılık isteyen ürünlerdir. Söz konusu süt olunca da, bu korunaklılık artmaktadır. Nitekim, sütlerin şişelerinin ve kutularının üstlerinde son kullanma tarihleri bulunmaktadır. Geleneksel anlamda, annelerimiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz ya da ninelerimiz, sütçüden de güğümle süt alabilmektedirler. O yüzden, sütün serüveni onu ne kadar süre içinde bitirdiğinizle de belirlenir. Unutulan veya dışarıda bırakılan sütler, son kullanma tarihleri geçince bozulmaya başlar.Sütün içindeki mikroorganizmalar onun şekerini tükettikçe, tadı da değişmeye, ekşimeye yüz tutar. Bu anlamda, ekşiyen bir sütte şu etkiler görülebilir:
- Katılaşır
- Yoğunlaşır
- Kötü kokar
- Sararır
- Tadı acılaşır
Ekşimiş Sütü Nasıl Değerlendiririz?
Ekşimiş sütü nasıl değerlendiririz diye düşündüğümüzde, aklımıza ilk anlamda peynir yapmak gelmektedir. Peynir de sütün kardeşlerinden biri gibidir. Bu anlamda, lor yapımı için de, süt kesiklerini bir tülbent içine doluşturabilirsiniz. Süzerek, ona bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Peynir yapımıyla beraber, ekşimiş -tabiri caizse kesilmiş- sütten aşağıdaki şekillerde yararlanmanız mümkündür:- Yüzünüze, cildinize sürebilirsiniz. Besleyici ve yumuşatıcı özelliği vardır.
- Hamur işi için kullanabilir veya çorbalarınıza karıştırarak da eritebilirsiniz.
- Etinizi ekşimiş sütte bekletebilirsiniz, daha yumuşak olacaktır.
- Süt banyosu için de tüketebilirsiniz. Laktik asit bulunan süt cildiniz için bire birdir. Süt banyosu stresinizi almak için adına da yardımcı olacaktır.
- Biraz suya karıştırıp, bitkileriniz için de kullanabilirsiniz. Sütteki kalsiyum onları güçlendirecektir.
- Ekşimiş sütü salataya karıştırabilirsiniz.
- Evcil hayvanlarınızın ya da beslediğiniz sokak hayvanlarının besinlerinin içlerine de karabilirsiniz.