Günün bize getirdiği yoğun tempo altında kendimizi sık sık aç hissediyor olabiliriz. Daha yeni yemek yemiş olsak da kimi zaman açlık bir anda bastırıyor. Ya bir şekilde yemek yeme ihtiyacı hissediyor ya da canımız bir tatlı çekiyor. O halde hem sağlığımızı korumak hem de istemediğimiz kiloları almamak için açlığımızı sağlıklı bir şekilde bastırmamız gerekiyor.
Sağlığımız için beslenme konusunda uzmanların sürekli önerdiği bir nokta var: öğün sayınızı arttırın. Bu, daha fazla miktarda yiyeceğimiz anlamına gelmiyor. Günde 2-3 öğün yiyerek bu öğünlerde aşırı miktarda besin tüketmek yerine öğün sayısını arttırmak ancak öğünlerde azar azar beslenmek daha doğru olacaktır.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği diye bildiğimiz 3 ana öğün var. Öncelikle bu ana öğünlerimizi atlamamamız önemli. Genellikle sabah kahvaltısı ya aceleye getirilip önemsenmiyor ya da doğrudan atlanıyor. Veya kahvaltı edilip akşama kadar yemek yemeyenler de var. Bu şekilde öğün atlayarak kilo vermeyi düşünenlerde durum tam tersi şekle dönüşüyor. Öğün atlamak yerine ana öğünlerimizde yemeklerimizi mutlaka yemeliyiz. Hatta biraz sonra bahsedeceklerimiz gibi, bu öğünlerden önce ve sonraki zamanlarda ara öğünlere de vakit ayırmalı, ara öğün sayısını arttırmalıyız.
Sabah kahvaltı ettik ancak çok geçmeden acıkmaya başladık. Ya da öğlen yemeğimizin üzerinden birkaç saat geçmesine rağmen açıklık hissediyoruz. O halde açlığımızı bastırmak için ara öğünler devreye giriyor. Ara öğünlerimizde tüketeceğimiz hafif yiyecekler hem sağlığımızı koruyacak hem tokluğumuzu devam ettirecek hem de bir sonraki öğünde daha az yememizi sağlayacaktır.
Ana ve ara öğünleri birlikte ele almak önemli. Hepsini düşündüğümüzde aralarındaki süre az olabilir ancak her birinde tükettiklerimiz de aynı şekilde az olmalıdır. Örneğin 1 adet mevsim meyvesi çok iyi bir ara öğün olabilir. Tabi meyve erik gibi küçük bir meyve ise sayı birkaç adede çıkabilir.
Yine ana öğünlerde yardımcı bir besin olarak ya da doğrudan bir ara öğün olarak salata tüketimine de yönelebiliriz. Çeşitli mevsim yeşilliklerini, sebzeleri kullanarak kendimize harika salatalar hazırlamamız mümkün. Limon veya sirke ile tatlandırdığınız salatalar doyuruculuk açısından size yardımcı olacaklar. Hem de bu tip sebzelerde kalori almamış da olursunuz.
Kimi zaman vakit darlığından kimi zaman çok aç hissettiğimizden dolayı hızlı yemek yeriz. Ancak yemek yerken acele etmek zararlı. Tükettiğimiz besinleri ağzımızda bol bol çiğneyerek yutmalı, tadına alarak yemek yemeliyiz. Hızlı bir şekilde yenip bitirilen yemekler kısa süre sonra beynimizde iştahın yeniden ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Gün boyu tüm öğünlerin yanında kola, gazoz gibi içecekleri canımız çekiyor olsa da bunlar sağlığımız için olumsuz etkilere sahipler. Ayrıca kalori almamıza da neden oluyorlar. Bu sebeple her öğününüz için en sağlıklı içeceğin su olduğunu unutmayın. Her öğünde, öğünlerden önce ve sonra sık sık su tüketmeye dikkat edin.
Sağlıklı Beslenme
Sağlığımız için beslenme konusunda uzmanların sürekli önerdiği bir nokta var: öğün sayınızı arttırın. Bu, daha fazla miktarda yiyeceğimiz anlamına gelmiyor. Günde 2-3 öğün yiyerek bu öğünlerde aşırı miktarda besin tüketmek yerine öğün sayısını arttırmak ancak öğünlerde azar azar beslenmek daha doğru olacaktır.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği diye bildiğimiz 3 ana öğün var. Öncelikle bu ana öğünlerimizi atlamamamız önemli. Genellikle sabah kahvaltısı ya aceleye getirilip önemsenmiyor ya da doğrudan atlanıyor. Veya kahvaltı edilip akşama kadar yemek yemeyenler de var. Bu şekilde öğün atlayarak kilo vermeyi düşünenlerde durum tam tersi şekle dönüşüyor. Öğün atlamak yerine ana öğünlerimizde yemeklerimizi mutlaka yemeliyiz. Hatta biraz sonra bahsedeceklerimiz gibi, bu öğünlerden önce ve sonraki zamanlarda ara öğünlere de vakit ayırmalı, ara öğün sayısını arttırmalıyız.
Ara Öğünlerin Önemi
Sabah kahvaltı ettik ancak çok geçmeden acıkmaya başladık. Ya da öğlen yemeğimizin üzerinden birkaç saat geçmesine rağmen açıklık hissediyoruz. O halde açlığımızı bastırmak için ara öğünler devreye giriyor. Ara öğünlerimizde tüketeceğimiz hafif yiyecekler hem sağlığımızı koruyacak hem tokluğumuzu devam ettirecek hem de bir sonraki öğünde daha az yememizi sağlayacaktır.
Ana ve ara öğünleri birlikte ele almak önemli. Hepsini düşündüğümüzde aralarındaki süre az olabilir ancak her birinde tükettiklerimiz de aynı şekilde az olmalıdır. Örneğin 1 adet mevsim meyvesi çok iyi bir ara öğün olabilir. Tabi meyve erik gibi küçük bir meyve ise sayı birkaç adede çıkabilir.
Yine ana öğünlerde yardımcı bir besin olarak ya da doğrudan bir ara öğün olarak salata tüketimine de yönelebiliriz. Çeşitli mevsim yeşilliklerini, sebzeleri kullanarak kendimize harika salatalar hazırlamamız mümkün. Limon veya sirke ile tatlandırdığınız salatalar doyuruculuk açısından size yardımcı olacaklar. Hem de bu tip sebzelerde kalori almamış da olursunuz.
Kimi zaman vakit darlığından kimi zaman çok aç hissettiğimizden dolayı hızlı yemek yeriz. Ancak yemek yerken acele etmek zararlı. Tükettiğimiz besinleri ağzımızda bol bol çiğneyerek yutmalı, tadına alarak yemek yemeliyiz. Hızlı bir şekilde yenip bitirilen yemekler kısa süre sonra beynimizde iştahın yeniden ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Gün boyu tüm öğünlerin yanında kola, gazoz gibi içecekleri canımız çekiyor olsa da bunlar sağlığımız için olumsuz etkilere sahipler. Ayrıca kalori almamıza da neden oluyorlar. Bu sebeple her öğününüz için en sağlıklı içeceğin su olduğunu unutmayın. Her öğünde, öğünlerden önce ve sonra sık sık su tüketmeye dikkat edin.