Şehriyeli pirinç pilavı en güzel nasıl yapılır?

Şehriyeli Pirinç Pilavının Sırları

Şehriyeli pirinç pilavı denince akla gelen o tane tane dökülen, tereyağı kokan lezzet var ya, işte onu yakalamanın birkaç püf noktası var. Deneyimlerime göre, bu lezzeti mükemmel yapan şey, kullanılan malzemenin kalitesi ve doğru oranları bilmek.

Pirinç Seçimi ve Hazırlığı

Pilavlık pirinç dediğin baldo ya da Osmancık olmalı. Baldo, daha iri taneli ve tane tane dökülme eğilimindedir. Osmancık ise biraz daha kısa tanelidir ama yine de iyi bir pilavlık pirinçtir. Pirinci kullanmadan önce mutlaka en az 20-30 dakika kadar ılık suda bekletmek, nişastanın biraz akmasını sağlar. Bu, pilavın daha tane tane olmasına yardımcı olur. Sonrasında bol suyla iyice yıkayıp süzmek de önemli. Kimi zaman, pirinçleri biraz tuzlu suda bekletmek de emiciliğini artırır derler ama ben genellikle sadece ılık su ve yıkama yöntemiyle en iyi sonucu alıyorum.

Şehriye Kavurma Tekniği

Şehriyenin pilava lezzet ve renk kattığı yer burası. Kullandığın şehriye tel şehriye olmalı. Miktarı tamamen senin damak zevkine kalmış ama genel bir oran vermek gerekirse, 2 su bardağı pirince 3-4 yemek kaşığı tel şehriye iyi bir başlangıç noktasıdır. Şehriyeyi pilava eklemeden önce, tencerede hafifçe tereyağı ve biraz da sıvı yağ ile, orta ateşte rengi altın sarısı olana kadar kavurmak gerekiyor. Buradaki püf nokta, şehriyeyi yakmamak! Sürekli karıştırarak, sabırla kavurursan o mis gibi kokuyu ve rengi yakalarsın. Şehriye ne kadar iyi kavrulursa, pilavın lezzeti o kadar artar.

Su ve Pişirme Süresi

Pilavın olmazsa olmazı doğru su oranıdır. Genellikle 1’e 1.5 oranını kullanırım. Yani 2 su bardağı pirinç için 3 su bardağı sıcak su. Kaynamış su kullanmak pilavın pişme süresini kısaltır ve tanelerin daha iyi açılmasını sağlar. Şehriyeyi kavurduktan sonra pirinci ekleyip birkaç dakika daha birlikte kavurmak, pirincin suyunu daha iyi çekmesini sağlar. Sonra sıcak suyu ve yeterli miktarda tuzu ekleyip bir kez karıştırırsın. Kaynamaya başlayınca altını en kısığa alıp, tencerenin kapağını kapatırsın. Yaklaşık 15-20 dakika kadar, su tamamen çekilene kadar pişirmen yeterli olacaktır. Piştikten sonra altını kapatıp, üzerine kağıt havlu veya temiz bir bez örterek 10-15 dakika demlenmeye bırakmak, pilavın tane tane olmasını garantiler.