Tüketici Mahkemesine başvuru ücreti ne kadar?

07.03.2025 0 görüntülenme

Günümüzde tüketicilerin haklarını koruma bilinci giderek artıyor. Bir ürün veya hizmetle ilgili yaşadığınız bir sorun karşısında, satıcı veya sağlayıcı ile anlaşmazlık yaşamanız halinde başvurabileceğiniz yollardan biri de Tüketici Mahkemesi. Ancak, bu sürece başlamadan önce akla gelen önemli sorulardan biri de Tüketici Mahkemesi başvuru ücretinin ne kadar olduğudur.

Tüketici Mahkemesi Başvurusu Ücretli mi?

Aslında bu sorunun cevabı, davanızın konusuna ve değerine göre değişiyor. Belirli bir miktarın altındaki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetleri devreye girer ve bu başvurular genellikle ücretsizdir. Ancak, Tüketici Mahkemesi'ne başvurmanız gerektiğinde bazı masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bu masraflar, dava açma harcı, tebligat giderleri, bilirkişi ücreti (gerekirse) ve avukatlık ücreti (eğer avukat tutuyorsanız) gibi kalemlerden oluşabilir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre, değeri belirli bir miktarın altında olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri yetkilidir. Bu heyetlere yapılan başvurular için herhangi bir başvuru ücreti ödenmez. Ancak, Tüketici Mahkemesi'ne başvurulacak durumlarda, davanın türüne ve değerine göre değişen bazı harçlar ve masraflar söz konusu olabilir.

2024 Tüketici Mahkemesi Başvuru Ücretleri Ne Kadar?

2024 yılı için Tüketici Mahkemesi başvuru ücretleri, dava değerine göre değişiklik göstermektedir. Harçlar Kanunu'na göre belirlenen bu ücretler, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır. Başvurunuz sırasında ödemeniz gereken harç miktarını öğrenmek için mahkeme veznesinden veya ilgili mevzuattan güncel bilgileri teyit etmeniz en doğru yol olacaktır. Ayrıca, dava sürecinde yapılacak tebligatlar ve gerekirse bilirkişi incelemesi için de ek masraflar oluşabileceğini unutmamanız önemlidir.

Dava açma harcı, mahkeme veznesine yatırılır. Tebligat giderleri ise PTT aracılığıyla yapılır. Bilirkişi ücreti, bilirkişi raporu alındıktan sonra mahkeme tarafından belirlenen miktarda ödenir. Eğer bir avukat aracılığıyla davanızı yürütüyorsanız, avukatınızla yapacağınız anlaşmaya göre bir avukatlık ücreti de ödemeniz gerekecektir.

Başvuru Ücreti Hakkında Önemli Notlar

  • Davanızı açarken peşin olarak ödemeniz gereken harçlar bulunmaktadır.
  • Dava sürecinde ortaya çıkabilecek diğer masrafları da göz önünde bulundurmanız önemlidir.
  • Eğer maddi durumunuz yetersizse, adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda, mahkeme masraflarından muaf tutulabilirsiniz.

Tüketici olarak haklarınızı bilmek ve gerektiğinde yasal yollara başvurmaktan çekinmemek önemlidir. Umarım bu bilgiler, Tüketici Mahkemesi başvuru ücreti konusunda size yardımcı olmuştur. Unutmayın, haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, yasal yollara başvurarak hakkınızı aramalısınız.