Tereyağlı poğaça nasıl yapılır?

07.03.2025 0 görüntülenme

Ev yapımı tereyağlı poğaça kokusu gibisi var mı? Puf puf kabarmış, mis gibi tereyağı kokan, ağızda dağılan bir poğaça... Kahvaltıların, çay saatlerinin ve atıştırmalıkların vazgeçilmezi olan tereyağlı poğaça, aslında evde kolayca hazırlanabilir. İşte adım adım tereyağlı poğaça tarifi!

Malzemeler

Öncelikle ihtiyacımız olan malzemelere bir göz atalım. Bu tarif için gerekli malzemeler genellikle her evde bulunan malzemelerdir. İşte tereyağlı poğaça için gerekenler:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam (isteğe bağlı)

Hamurun Hazırlanışı

Tereyağlı poğaça yapımının ilk adımı, hamurun hazırlanmasıdır. Hamurun kıvamı, poğaçanın yumuşaklığı için önemlidir.

Ilık sütü bir yoğurma kabına alın. İçine mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekleyin. Ardından tuzu, yumurta akını ve eritilmiş tereyağını ekleyin. Yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kadar mayalandırın.

Poğaçaların Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi

Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak çörek otu veya susam serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan tereyağlı poğaçaları biraz dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

İşte bu kadar! Ev yapımı tereyağlı poğaçalarınız hazır. Mis gibi kokusuyla tüm evi saracak, lezzetiyle de herkesi mutlu edecek. Afiyet olsun!