Sütlü mayalı poğaça nasıl yapılır?
İçindekiler
Ev yapımı poğaçaların o mis kokusu, hele bir de sütlü mayalıysa… Yumuşacık dokusu ve lezzetiyle kahvaltı sofralarının yıldızı olacak, çay saatlerinize keyif katacak bir tarifle karşınızdayım: Sütlü mayalı poğaça! Hazırsanız, mutfaktaki sihirli yolculuğumuza başlayalım.
Sütlü Mayalı Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
Öncelikle malzemelerimizi hazırlayalım. Bu tarif için ihtiyacımız olanlar:
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım paket yaş maya (veya 1 tatlı kaşığı instant maya)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 4-4,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İç harcı için peynir, zeytin, patates veya dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Bizim önerimiz, beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanoz karışımı.
Sütlü Mayalı Poğaça Hamurunu Hazırlama
Şimdi hamurumuzu yoğurmaya başlayabiliriz. Derin bir kapta ılık sütü, mayayı ve şekeri karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekleyin. Ardından tuzu, yumurtayı (sarısını ayırın), sıvı yağı ekleyip karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde etmelisiniz.
Hamuru üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalandırın. Mayalanan hamurunuzun kabarmış olması gerekiyor. Hamuru hafifçe yoğurarak gazını alın.
Poğaçaları Şekillendirme ve Pişirme
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı elinizle açın, iç harcını yerleştirin ve kapatın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan poğaçaları bir süre dinlendirdikten sonra servis yapın.
İşte bu kadar! Mis kokulu, yumuşacık sütlü mayalı poğaçalarınız hazır. Afiyet olsun!