Haşhaşlı poğaçalar nasıl yapılır?

03.03.2025 0 görüntülenme

Haşhaşlı poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem kahvaltılarda hem de çay saatlerinde keyifle tüketilen bu lezzetli hamur işi, evde kolayca hazırlanabilir. İşte, adım adım haşhaşlı poğaça tarifi!

Malzemeler

Haşhaşlı poğaça yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 paket yaş maya veya 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
  • İçi için: 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • İçi için: 1/2 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı

İlk olarak, ılık sütü bir kaba alın ve mayayı ekleyerek eritin. Şekeri ve tuzu da ekleyip karıştırın. Ardından sıvı yağı ve yumurta akını ilave edin. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalandırın.

Şekil Verme ve Pişirme

Mayalanan hamuru hafifçe yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Her bir parçayı merdane yardımıyla açın. Haşhaş ezmesini sıvı yağ ile karıştırın ve açtığınız hamurun üzerine sürün. Hamuru rulo şeklinde sarın ve bıçakla verev şekilde kesin. Kestiğiniz parçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun! Bu tarifle hazırlayacağınız haşhaşlı poğaçalar, sevdiklerinizle paylaşacağınız unutulmaz lezzetlerden biri olacak. Denemekten çekinmeyin, mutfakta harikalar yaratabilirsiniz!