Yoğurtlu erişte çorbası nasıl yapılıyor?
Yoğurtlu Erişte Çorbası: Kışın Sıcak Buluşması
Erişteyi haşlamak için yaklaşık 150-200 gram kuru erişteyi bol suda, biraz tuz ekleyerek 8-10 dakika kadar haşla. Suyunu süz, ama haşlama suyundan bir kepçe kadar ayır. Bu nişastalı su, çorbanın kıvamını güzelleştirecek. Erişteler çok yumuşak olmasın, azıcık diri kalsın, zaten yoğurtla da biraz daha yumuşayacaklar.
Yoğurt Sosunun Sırrı: Kesilmemesi İçin Püf Noktaları
Kesilmemesi en önemli nokta. Bunun için 2 su bardağı oda sıcaklığındaki yoğurdu bir kaseye al. İçine 1 yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı un ekle. Bu un, yoğurdun daha stabil kalmasını sağlayacak. Çırpıcıyla iyice çırp, pürüzsüz bir kıvam almalı. Ardından ayırdığın sıcak erişte suyundan bir kepçe kadarını yavaş yavaş ve sürekli çırparak yoğurtlu karışıma ekle. Bu temperleme işlemi, yoğurdun kesilmesini önleyecek en garanti yöntemdir. Bu aşamada yoğurtlu karışım biraz daha akışkan hale gelecek, bu normal.
Tüm Lezzetler Bir Arada: Kaynama Noktası
Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı koy. Bir diş sarımsağı ezerek veya ince ince doğrayıp hafifçe kavur. Kokusu çıkınca yeterli. Ardından haşladığın erişteleri ve hazırladığın yoğurtlu sosu tencereye ekle. Sürekli karıştırarak çorbayı kısık ateşte 5-7 dakika kadar pişir. Yoğurtlu sosun kaynamaması gerekiyor, sadece ısınması ve kıvam alması önemli. Eğer çorbanın kıvamı sana koyu gelirse, biraz daha sıcak su ekleyebilirsin. Tuzunu da bu aşamada kendi damak zevkine göre ayarla.
Üzeri İçin Lezzet Dokunuşları
Üzeri için tereyağında pul biber ve nane yakmak klasik ama her zaman işe yarayan bir lezzet. Yaklaşık 2 yemek kaşığı tereyağını küçük bir tavada erittikten sonra 1 çay kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı kuru nane ekle. Hızlıca yakıp hemen ocaktan al. Bu yağ karışımını sıcak çorbanın üzerine gezdirerek servis yapabilirsin. Bazı deneyimlerime göre içine ince kıyılmış dereotu da çok yakışıyor, denemek istersen ekleyebilirsin.