Buz ve Ateşin Şarkısı kaç kitap?
Buz ve Ateşin Şarkısı Kaç Kitap? Cevabı Burada!
Selamlar! Eğer bu satırlara kadar geldiysen, muhtemelen George R.R. Martin'in o muhteşem ve bir o kadar da karmaşık dünyasına, yani Buz ve Ateşin Şarkısı serisine merak sardın demektir. "Kaç kitap var bu seride?" sorusu sıkça sorulur ve bu sorunun cevabı aslında biraz nüanslı. Gel, deneyimlerime göre bu konuyu netleştirelim.
Şu an yayınlanmış olan ve bizim elinizde tutabildiğimiz ana seri toplamda beş kitaptan oluşuyor.
- Taht Oyunları (A Game of Thrones) - Serinin başlangıcı, Westeros'un kapılarını araladığımız o efsanevi kitap.
- Kralların Çarpışması (A Clash of Kings) - Taht Oyunları'nın yarattığı atmosferi devam ettiren, olayların daha da kızıştığı bölüm.
- Kılıçların Fırtınası (A Storm of Swords) - Serinin bence en yoğun ve en sevilen kitaplarından biri. O kadar çok dönüm noktası var ki!
- Kargaların Ziyafeti (A Feast for Crows) - Bu noktada hikaye ikiye ayrılıyor. Bir grup karakterin maceralarını okuyoruz.
- Ejderhaların Dansı (A Dance with Dragons) - Kargaların Ziyafeti'nden sonra gelen, önceki kitaptaki boşlukları dolduran ve yeni heyecanlar getiren kısım.
Peki Ya Devamı? Gelecek Kitaplar ve Kafa Karışıklığı
Burada çoğu okuyucunun kafası karışıyor. Martin, seriyi yedi kitap olarak planladığını birçok kez belirtti. Ancak "Kargaların Ziyafeti" ve "Ejderhaların Dansı" kitaplarının olay örgüsünün aslen tek bir kitapta olması gerekiyordu. Yazarın kendi deyimiyle, bu iki kitap, planlanan tek kitabın beklenenden çok daha büyük hale gelmesi üzerine bölündü. Yani:
- Kış Rüzgarları (The Winds of Winter) - Serinin altıncı kitabı, uzun zamandır beklenen ve hala yayımlanmamış olan.
- Bahar Rüyası (A Dream of Spring) - Serinin yedinci ve son kitabı olarak planlanıyor.
Yani özetle, şu an elimizde 5 kitap var ama tamamlanmış seri 7 kitap olacak. En heyecanlı kısmı da tabii ki devamını merak etmek, değil mi? Martin'in bu konuda ne kadar sabırlı olacağımız hepimizin ortak derdi.
Yan Kitaplar, Hikayeler ve Bilinmeyenler
Asıl kafa karışıklığı da burada başlıyor. Buz ve Ateşin Şarkısı dünyası o kadar geniş ki, Martin sadece ana seriye değil, etrafındaki olaylara da odaklanmış durumda. Bunlardan en bilinenleri:
- Kader Kavgası (The Hedge Knight) ve devamı olan Uçan Şövalye (The Sworn Sword) ile Cesur Prens (The Mystery Knight) gibi Dunkan ve Aegon öyküleri. Bunlar ana seriden çok daha önce geçen olayları anlatır ve ana seriye direkt etki etmez ama dünyayı anlamana yardımcı olur.
- Dunk & Egg Öyküleri (A Knight of the Seven Kingdoms) - Bu üç kısa roman bir araya getirilip basıldı ve gerçekten okunması keyifli.
- Ateş ve Kan (Fire & Blood) - Bu kitap ise Targaryen hanedanlığının tarihini anlatıyor, yani bir nevi Westeros'un "Kralım, Tahtım ve Ben" kitabı. 300 yıla yakın bir dönemi kapsıyor ve ejderhaların dansı gibi kritik olayları detaylandırıyor. House of the Dragon dizisinin de temelini oluşturuyor.
- Prens Targaryen'in Kaderi (The World of Ice & Fire) - Bu da Westeros'un genel tarihini, coğrafyasını, kültürünü ve inanışlarını anlatan ansiklopedik bir eser. Martin'in katkılarıyla başka yazarlar tarafından kaleme alınmış.
Yani sen "kaç kitap" diye sorduğunda, genellikle ana seriyi kastediyorsun ama bu yan kitaplar da o büyüleyici dünyanın birer parçası. Ben okumaya başladığımda, önce ana seriyi bitirmeye odaklandım, sonra bu yan kitaplara yöneldim. Tavsiyem de sana bu şekilde olur.
Nasıl Bir Yol İzlemeli? Hangi Kitaptan Başlamalı?
Eğer daha önce hiç okumadıysan, tabii ki Taht Oyunları ile başlamalısın. Hatta benim deneyimime göre, okumayı seven biriysen bu seriye hızla bağlanacaksın. Önemli olan sabırlı olmak, çünkü kitaplar oldukça kalın ve karakter sayısı bir hayli fazla. Ama inan bana, her bir kelimesine değecek.
Şimdi asıl konuya gelelim: "Kış Rüzgarları" ne zaman çıkacak? Ah, bu sorunun cevabını kimse kesin olarak bilmiyor. Martin bu konuda oldukça ketum. Ama beklemeye değer olduğuna eminim. Sen de benim gibi okuyup, teoriler üreterek, fan gruplarıyla etkileşimde bulunarak bu süreci daha keyifli hale getirebilirsin.
Umarım bu bilgiler sana yardımcı olmuştur. Bol okumalı günler dilerim!