Tencerede etli patlıcan kebabı nasıl yapılır?
Tencerede Etli Patlıcan Kebabı: Püf Noktalarıyla Adım Adım Tarif
Eğer sen de tencerede pişen, mis gibi kokan, etin patlıcanla dans ettiği o meşhur yemeği yapmak istiyorsan doğru yerdesin. Boş laf yok, doğrudan konuya giriyorum. Bu tarif, babamdan öğrendiğim ve yıllardır ufak tefek dokunuşlarla geliştirdiğim bir versiyon.
Patlıcan Seçimi ve Hazırlığı: Lezzetin Temeli
Lezzetli bir patlıcan kebabının sırrı öncelikle doğru patlıcanı seçmekte saklı. Deneyimlerime göre, kebabın içine en iyi gidenler orta boy, sap kısmı taze ve parlak olan, sertçe ama parmağınla hafifçe bastırdığında çok kolay göçmeyen patlıcanlardır. Kabaklaşmış, çekirdekli olanları tercih etme. Genellikle bir porsiyon için 2 orta boy patlıcan yeterli olur.
Patlıcanları hazırlarken ilk adım tuzlama. Sap kısımlarını bırakarak yuvarlak veya uzunlamasına 2-3 cm kalınlığında dilimlere ayır. Ardından bir tepsiye dizip üzerine bolca iri taneli tuz serp. En az 30 dakika, tercihen 1 saat kadar beklet. Bu işlem, patlıcanların acılığını alacak ve pişerken dağılmalarını engelleyecektir. Bekleyen patlıcanları bol suyla güzelce yıka ve kâğıt havluyla iyice kurula. Bu kurutma işlemi çok önemli, yoksa kızartırken etrafa yağ sıçrar.
Köfte Harcı: Etin Mükemmel Eşleşmesi
Köftesi için genellikle yarım kilo kıyma kullanırım. Dana ve kuzu kıymayı karıştırmak lezzeti ikiye katlar. Benim tercihim %70 dana, %30 kuzu. Kıyma dışında bir büyük boy rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, 2-3 diş rendelenmiş sarımsak, bir tutam ince kıyılmış maydanoz, bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, çeyrek çay kaşığı kimyon ve bir çay kaşığı toz biber yeterli olacaktır. Hepsini iyice yoğur. Yoğurma süresi en az 5-7 dakika olmalı ki köfteler pişerken dağılmasın. Ben genellikle köfteleri avuç içinde yuvarlayıp hafifçe yassılaştırırım.
Pişirme Aşaması: Katmanların Birlikteliği
Tencereyi alıp en alta sırasıyla patlıcan dilimlerini diziyorum. Üzerine bir kat köfte harcından hazırladığın köfteleri yerleştir. Bu işlemi patlıcan ve köfte bitene kadar katmanlar halinde tekrarlayın. En üste birkaç dilim domates ve yeşil biber (isteğe bağlı olarak acı süs biberi de ekleyebilirsin) koymak yemeğe hem renk hem de ekstra lezzet katacaktır.
Sos için ise bir domatesi rendele, üzerine yarım çay bardağı kadar sıcak su, bir tatlı kaşığı domates salçası, yarım çay kaşığı tuz ve çeyrek çay kaşığı karabiber ekleyip karıştır. Bu sosu tencerenin kenarlarından yavaşça dök. Ağzını sıkıca kapatıp kısık ateşte en az 45-60 dakika pişmeye bırak. Ara sıra tencereyi sallayarak sosun eşit dağılmasını sağlayabilirsin. Suyunu çekmiş gibi görünüyorsa 1-2 yemek kaşığı sıcak su ekleyebilirsin. Köfteler iyice pişmiş ve patlıcanlar yumuşamışsa kebabın hazır demektir. Yanında pirinç pilavıyla servis yaparsan tadından yenmez. Afiyet olsun!