Akşam namazının farzı nasıl kılınır?

02.03.2025 0 görüntülenme

Akşam namazı, günün yoğunluğundan sıyrılıp huzura erdiğimiz, Rabbimizle buluştuğumuz müstesna bir vakittir. Müslümanlar için farz olan bu ibadet, gün batımının ardından kılınır ve üç rekat farzdan oluşur. Bu yazımızda, akşam namazının farzının nasıl kılınacağını adım adım anlatacağız.

Niyet Etmek

Her ibadette olduğu gibi, akşam namazına başlarken de niyet etmek önemlidir. Niyet, kalben yapılan bir eylemdir ve "Niyet ettim Allah rızası için bu akşamki akşam namazının üç rekat farzını kılmaya, uydum imama" şeklinde söylenebilir. Eğer cemaatle kılınmıyorsa, "uydum imama" kısmı söylenmez.

İlk Rekat

Niyet ettikten sonra eller omuz hizasına kadar kaldırılır ve "Allahuekber" diyerek tekbir getirilir. Ardından eller bağlanır ve sırasıyla Sübhaneke, Fatiha suresi ve Kur'an-ı Kerim'den kısa bir sure okunur. Daha sonra "Allahuekber" diyerek rükûya gidilir ve üç kere "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Ardından doğrulup "Semi Allahu limen hamideh" denir ve tam doğrulunca "Rabbena lekel hamd" denir. Tekrar "Allahuekber" diyerek secdeye gidilir ve üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Secdeden kalkarak kısa bir süre oturulur ve tekrar "Allahuekber" diyerek ikinci secdeye gidilir. Yine üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denildikten sonra "Allahuekber" diyerek ayağa kalkılır.

İkinci Rekat

İkinci rekatta da Fatiha suresi ve ardından Kur'an-ı Kerim'den bir sure okunur. Rükû ve secde aynı şekilde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ve Ettehiyyatü, Salli-Barik duaları okunur. Ardından "Allahuekber" diyerek üçüncü rekat için ayağa kalkılır.

Üçüncü Rekat

Üçüncü rekatta sadece Fatiha suresi okunur. Rükû ve secde aynı şekilde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ve Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Son olarak önce sağa, sonra sola "Esselamu aleyküm ve rahmetullah" diyerek selam verilir ve namaz tamamlanır.

Akşam namazının farzını kılarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, huşu içinde ve acele etmeden kılmaktır. Her bir rüknü hakkıyla yerine getirmeye özen göstermeliyiz. Namazın ardından tesbihat yapmak ve dua etmek de sünnettir. Unutmayalım ki namaz, Rabbimizle kurduğumuz en güzel bağdır.