Şehriye çorbası tel nasıl yapılır?
Şehriye Çorbası Tel Nasıl Yapılır?
Eğer o meşhur, iç ısıtan şehriye çorbasının üzerindeki incecik, kızarmış tel şehriyeleri kendi mutfağında yakalamak istiyorsan, doğru yerdesin. Bu işin sırrı aslında çok karmaşık değil, birkaç püf noktasına dikkat edince o hazır çorbalardaki lezzeti ve dokuyu evinde de yakalayabilirsin. Deneyimlerime göre bu tel şehriyeleri hazırlarken en sık yapılan hata, sabırsız davranmak ve o altın sarısı rengi aceleyle elde etmeye çalışmak.
Tel Şehriyelerin Kıvamı ve Rengi
İşte burası en önemli kısım. Şehriye çorbasına lezzet katan o incecik tel şehriyeleri elde etmek için öncelikle doğru tipte şehriye seçimi yapmalısın. Piyasada farklı kalınlıklarda tel şehriyeler bulunuyor. Ben genelde en ince olanlarını tercih ediyorum çünkü bunlar hem daha çabuk pişiyor hem de daha çıtır bir doku kazanıyor. 100 gram şehriye için yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadar tereyağı veya sıvı yağ kullanmak idealdir. Yağı bir tavaya alıp iyice ısıttıktan sonra şehriyeleri ekle. Orta ateşte, sürekli karıştırarak kavurmak şart. Eğer altını çok açarsan, şehriyeler dışı yanmış ama içi çiğ kalır. Bu süreç genelde 5 ila 8 dakika arasında sürer. Şehriyeler altın sarısı rengini almaya başladığında, hatta hafifçe kahverengileşmeye başladığı anda ocaktan almalısın. Çünkü tavadan aldıktan sonra da tavanın sıcaklığıyla biraz daha kavrulmaya devam ederler. Acele edip koyu kahverengi yaparsan, çorbana acı bir tat verebilir.
Çorba Suyunun Sıcaklığı ve Şehriye Eklenmesi
Kavrulmuş şehriyeleri çorbana eklerken, çorbanın kendi sıcaklığı önemli. Ben genelde kaynamakta olan veya ocaktan yeni alınmış sıcak çorbaya kavrulmuş şehriyeleri ekliyorum. Soğuk veya ılık çorbaya eklersen, şehriyelerin kıvamı hamurlaşabilir. Kavrulmuş şehriyeleri çorbaya ekledikten sonra, ocağın altını en kısığa alıp 2-3 dakika kadar pişirmen yeterli. Fazla pişirmek yine hamurlaşmalarına neden olur. Eğer çok sayıda şehriye kullanacaksan, mesela 1 litre çorbaya yarım su bardağı kadar, o zaman ocağın altını biraz daha kısık tutabilir ve daha dikkatli olabilirsin. Bazı tariflerde şehriyeleri önce bir miktar haşlayıp suyunu süzmek önerilir. Bu yöntem de bir seçenektir ama benim deneyimlerime göre, doğrudan kavurup çorbaya eklenen şehriyeler daha lezzetli oluyor.
Servis ve Lezzet Artırıcılar
Şehriye çorbasının lezzetini doruk noktasına taşımak için birkaç ekleme yapabilirsin. Kavrulmuş şehriyelerin üzerine ince kıyılmış maydanoz veya dereotu eklemek hem göze hem de damağa hitap eder. Ben bazen çok az miktarda kuru nane de serpiştiriyorum. Eğer daha yoğun bir tat istersen, kavurma aşamasında şehriyelerin içine 1-2 diş rendelenmiş sarımsak ekleyebilirsin. Sarımsakla birlikte kavrulduğunda, şehriyelerin lezzeti bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Ayrıca, servis ederken üzerine gezdireceğin bir çay kaşığı kadar eritilmiş tereyağı veya zeytinyağı, çorbanın o geleneksel kokusunu ve lezzetini canlandıracaktır.