Dolmalık biberin yanına ne yapılır?

Dolmalık Biberin Yanına Ne Yapılır?

Dolmalık biberin yanına ne yapacağını düşünürken, aslında o lezzetli dolmanın kendisi zaten başlı başına bir ana yemek gibi. Ama yanına öyle bir eşlikçi koymalı ki, o dolmanın tadını daha da parlatmalı, sofrayı tamamlamalı. Deneyimlerime göre, dolmanın zenginliğini dengeleyecek, ferahlatıcı veya tamamlayıcı lezzetler en iyi işi yapıyor.

  1. Ferahlatıcı Yoğurtlu Lezzetler

Dolmanın yoğunluğunu ve bazen biraz da acımsımsı biber tadını kırmak için yoğurtlu mezeler harika bir tercih. Özellikle sarımsaklı ve naneli bir cacık, o biber dolmasının yanında adeta bir ferahlık bombası gibi! 1 kase yoğurt, 1 diş rendelenmiş sarımsak, bolca rendelenmiş salatalık ve taze nane ile birkaç dakika içinde hazır olur. Yoğurdun o kremamsı dokusu ve nanenin ferahlatıcı aroması, biberin kendi içindeki baharatlarla harika bir denge oluşturuyor.

Alternatif olarak, içine biraz közlenmiş patlıcan veya közlenmiş kırmızı biber ekleyerek yapacağın bir patlıcan salatası da çok yakışır. Közlenmiş sebzelerin hafif isli tadı, yoğurtla birleşince dolmanın lezzetini bambaşka bir boyuta taşıyor. Üzerine gezdireceğin bir tutam pul biber de hem görselliği hem de lezzeti artıracaktır.

  1. Hafif Salatalar ve Yeşil Dokunuşlar

Sofraya biraz tazelik ve renk katmak istediğinde, yanına basit ama etkili bir yeşil salata iyi gider. Özellikle mevsim yeşillikleriyle hazırlayacağın, üzerine biraz nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirdiğin bir salata, dolmanın ağırlaşmasını engeller. Roka, marul, maydanoz gibi yeşillikleri karıştırıp içine birkaç dilim domates ve salatalık ekleyebilirsin. Eğer biraz daha doyurucu olmasını istersen, birkaç adet haşlanmış nohut da ekleyebilirsin. Nohut, hem lif açısından zengin hem de dolmanın yanında güzel bir dengeleyici olur.

Bir diğer enfes seçenek ise pirinç salatası. Haşlanmış pirinç, mısır, bezelye, ince doğranmış dereotu ve maydanozu zeytinyağı ve limon suyu ile harmanlayarak hazırlayabilirsin. Bu salata, dolmanın içindeki pirinçle uyumlu ama daha hafif ve ferahlatıcı bir lezzet sunar. Özellikle etli dolma yaptığında, pirinç salatasının yanında hafifliği çok hoş olacaktır.

  1. Tamamlayıcı Ana Yemekler ve Eşlikçiler

Eğer dolma senin için sadece bir yan lezzet ise, o zaman yanına daha doyurucu bir ana yemek düşünebilirsin. En klasik ve en çok yakışanlardan biri de köfte çeşitleri. Izgara köfte veya fırında köfte, dolmanın yanında hem göze hem de damağa hitap eder. Domates soslu bir köfte yaparsan, o sosu dolmanın kenarına bandırmak da ayrı bir lezzet katacaktır.

Bir başka harika fikir ise tavuk. Fırında pişirilmiş, kekik ve sarımsakla lezzetlendirilmiş bir tavuk but veya göğsü, dolmanın yanında dengeli ve doyurucu bir öğün oluşturur. Tavuğun kendi lezzeti, biberin aromasıyla harmanlandığında ortaya çıkan uyum gerçekten şaşırtıcıdır. Eğer daha hafif bir alternatif istersen, derisiz ve fırında pişirilmiş tavuk dilimleri de tercih edilebilir.

Deneyimlerime göre, dolmanın yapıldığı malzemeye göre yanına koyacağın lezzetleri de çeşitlendirebilirsin. Örneğin, kıymalı dolmanın yanına köfte çok yakışırken, pirinçli ve zeytinyağlı sebzeli dolmanın yanına daha çok yoğurtlu mezeler veya hafif salatalar daha iyi gider. Önemli olan, dolmanın kendi lezzetini bastırmadan, onu tamamlayacak, dengeleyecek ve sofrayı zenginleştirecek bir eşlikçi seçmektir.