Patatesli kıymalı bezelye nasıl yapılır?

Patatesli Kıymalı Bezelye Yapımı

Patatesli kıymalı bezelye dediğin zaman aklıma ilk gelen, tam bir ev yemeği klasiği. Hem doyurucu hem de lezzetli. Üstelik hazırlaması da öyle aman aman zor değil. Eğer sen de benim gibi bu yemeği sofrana taşırsan, ailenin favorisi olacağına eminim.

Kıymanın Hazırlığı ve Lezzetin Sırları

Bu yemeğin temelini kıymalı harç oluşturuyor. Genellikle dana veya kuzu kıyması kullanılır. Benim tercihim %20 yağlı dana kıyma. Çünkü hem lezzet katıyor hem de yemeğin kuru olmasını engelliyor. Kıymayı ilk olarak orta ateşte, kendi suyunu salıp çekene kadar kavurmak önemli. Bu aşamada yaklaşık 5-7 dakika kadar kavurmak yeterli olacaktır. Ardından üzerine ince ince doğranmış 1 adet kuru soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar, yaklaşık 4-5 dakika daha kavurmaya devam et. Bu lezzetin oturmasını sağlıyor. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak bir tutam kimyon ekleyerek kıymalı harcı tamamlıyorum. Baharatları ekledikten sonra kısık ateşte 1-2 dakika daha kavurmak, baharatların kıymaya iyice nüfuz etmesini sağlıyor. Bu kadar basit ama lezzetin temelini atıyor.

Patates ve Bezelye Dengesi

Patatesler yemeğe hem kıvam veriyor hem de doyuruculuk katıyor. Benim önerim, patatesleri küp küp doğraman. 2 orta boy patates genelde yeterli oluyor. Bezelye olarak ise dondurulmuş bezelye kullanmak en pratik yol. Yaklaşık 300-350 gram kadar dondurulmuş bezelye yeterli olacaktır. Eğer taze bezelye kullanacaksan, onu da kapsülünden çıkarıp hazırlaman gerekecek. Patatesleri kıymalı harca ekledikten sonra, üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip 1-2 dakika kavuruyorum. Ardından dondurulmuş bezelyeyi de ekleyip şöyle bir karıştırıyorum. Yemeğin suyu için ise 1.5 - 2 su bardağı sıcak su eklemek gerekiyor. Suyun tam kıvamında olması için miktarını iyi ayarlamak lazım. Az olursa kuru kalır, çok olursa sulu olur. Sebzelerin pişme süresine göre bu miktar biraz değişebilir.

Pişirme Teknikleri ve Sunum Önerileri

Yemeği orta ateşte, kapağı kapalı olarak pişirmeye başlıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp, patatesler yumuşayana kadar, yaklaşık 20-25 dakika kadar pişiriyorum. Pişirme süresince ara sıra karıştırarak dibinin tutmasını engelliyorum. Eğer sosu çok koyu gelirse, yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsin. Yemeğin piştiğini anlamak için bir çatal yardımıyla patatesin yumuşaklığını kontrol edebilirsin. Pişen yemeği ocaktan alıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip 5 dakika kadar dinlendirmek lezzetin oturmasını sağlıyor. Yanında tereyağlı pirinç pilavı veya sade bulgur pilavı ile servis etmen harika olur. Üzerine bir kaşık yoğurt da çok yakışıyor.