Vahdehu la şerike leh ne demek?
"Vahdehu la şerike leh" Ne Anlama Geliyor?
Merhaba değerli okuyucu. Eğer bu kelime grubunu merak ediyorsan, muhtemelen İslam'ın temelini oluşturan bir kavramla ilgileniyorsun demektir. "Vahdehu la şerike leh" ifadesi, Türkçeye çevrildiğinde "O, birdir ve ortağı yoktur" anlamına gelir. Bu, Müslümanlar için Allah'ın mutlak birliğine, eşsizliğine ve benzersizliğine olan inancın özünü ifade eder.
Bu ifade, İslam'ın ilk ve en temel prensibi olan Tevhid'in bir beyanıdır. Tevhid, Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına inanmak demektir. Bu inanış, sadece kalple tasdik etmekle kalmaz, aynı zamanda yaşamın her alanında O'nun emirlerine uymayı ve O'ndan başkasından yardım dilememeyi de içerir.
Deneyimlerime göre, bu basit görünen cümle aslında inanılmaz derecede derin bir anlam taşıyor. Allah'ın bir olması, O'nun bölünemez olduğu, asla parçalara ayrılamayacağı anlamına gelir. Ortağının olmaması ise, O'nun yaratılışta, yönetimde, isim ve sıfatlarda eşi benzeri olmadığına bir işaret. Düşünsene, evreni yaratan, yaşatan ve son veren tek bir Kudret var. Bu, insana büyük bir güven ve huzur verir.
Örneğin, Kuran'da bu ilke defalarca vurgulanır. Bakara Suresi'nin
- ayeti olan "Ayete'l Kursi", Allah'ın bu mutlak birliğini ve ortağının olmadığını çok güçlü bir şekilde ifade eder. Hatta bu ayetin sadece ezberlenmesi değil, anlamının kavranması ve hayata yansıtılması önemlidir.
Tevhid'in Hayatımızdaki Yansımaları
"Vahdehu la şerike leh" ilkesini benimsemek, sadece dilimizde bir söylem olmamalı. Bu, yaşam biçimimizi şekillendirmeli. Nasıl mı?
- Tek Kaynağa Güvenmek: Hayattaki sıkıntılarımızda, dertlerimizde ilk aklımıza gelmesi gereken tek bir merci olmalı: Allah. Başka insanlardan veya varlıklardan medet ummak yerine, doğrudan O'na yönelmek bu ilkenin bir gereğidir. Deneyimlerime göre, zor zamanlarda bu ilkeden güç alanlar, daha az yıpranır ve daha çabuk toparlanır.
- Tüketim Kültürüne Karşı Duruş: Allah'ın ortağının olmaması, O'nun dışında hiçbir şeye mutlak olarak bağlanmamamız gerektiği anlamına gelir. Dünyevi mal, mevki, şöhret gibi şeyler geçicidir. Bunlara gereğinden fazla değer vermek, adeta onlara ilahlık atfetmek gibidir. Bu yüzden, bu kavramı hayatında derinlemesine hisseden biri, tüketim çılgınlığına kapılmaz, sahip olduklarının aslında birer emanet olduğunu bilir.
- Adaletin ve Eşitliğin Temeli: Allah'ın birdenliği, tüm insanlığın da O'nun kulu olduğu gerçeğini doğurur. Bu, ırk, dil, renk ayrımı yapmaksızın herkesin eşit derecede değerli olduğu anlamına gelir. Eğer Allah'ın ortağı yoksa, O'nun yarattığı kulları arasında da üstünlük ve aşağılık duygusu olmamalı. Bu prensip, sosyal adaletin ve eşitliğin en temel ilkesidir.
"Vahdehu la şerike leh" Düşüncesiyle Yaşamak
Bu ilkeyi benimsemek, sana nasıl bir güç verebilir?
Öncelikle, güven duygusu kazandırır. En çaresiz anlarda bile, gücün ve kudretin kaynağının tek olduğunu bilmek, insana büyük bir cesaret verir. Sanki sırtını en sağlam yere dayamışsın gibi. Bu, dünyevi korkuların azalmasına yardımcı olur. Örneğin, bir sağlık sorunu yaşadığında, önünde duran doktorun gücüne değil, o doktorun elinden her şeyin geldiği Allah'ın kudretine sığınırsın.
İkinci olarak, azim ve kararlılık verir. Allah'ın birliğine inanan bir insan, zorluklar karşısında kolay kolay pes etmez. Çünkü bilir ki, her şeyin nihai gücü ve yardımı O'ndandır. Bu, iş hayatından aile ilişkilerine kadar her alanda başarıyı getirebilir. Mesela, bir iş kurmak istiyorsun. En iyi planları yapsan da, Allah'ın izni olmadan başarılı olamayacağını bilmek, seni daha dikkatli ve daha dua eden biri yapar.
Üçüncü olarak, iç huzur sağlar. Allah'tan başkasının sevgisini, takdirini veya korkusunu kazanmaya çalışmak, insana büyük bir yük yükler. Oysa O'nun birliğine ve ortağının olmadığına inanmak, tüm bu beklentilerden kurtarır. Tek bir kaynağa yönelmek, ruhsal bir dinginlik getirir. Bu, özellikle karmaşık ve stresli modern yaşamda çok değerli bir nimettir.
Son olarak, pratik bir öneri: Günlük hayatında, özellikle zorlandığın veya karar vermen gereken anlarda, aklına "Vahdehu la şerike leh" gelmeli. Bu, sana doğru yolu bulmak için ilk olarak Allah'a yönelme hatırlatması yapacaktır. Ve unutma, bu sadece bir kelime değil, bir yaşam felsefesidir.