Pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri

Pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri kış aylarının gelmesi ile birlikte oldukça çok araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri
30 Kasım 2020 - 18:31

Pekmezler, insanların severek tükettiği vitamin ve mineral deposu bol olan besin türüdür. Kış aylarında daha çok tüketilen ve hastalıklara karşı şifa olarak bilinen pekmez besinlerin ezilerek su ile kaynatılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Damak zevkinize göre isteyen tahinle karıştırıp yerken dileyen sade şekilde de tüketilebilmektedir. Pekmez daha çok kan yapıcı özelliği ile bilinen ve yüksek oranda kalsiyum içeren güzel bir besindir. Sizlerde pekmez tüketmenin faydaları ve çeşitleri hakkında araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Pekmez Tüketiminin Faydaları ve Çeşitleri

Pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız daha sağlıklı bir hayat sürebilmeniz adına oldukça önemlidir. Pekmezler sağlamış oldukları faydaları ile birlikte pek çok kişiyi etkileyebilmeyi başarmıştır. İçerisinde barındırmış olduğu vitamin ve mineraller ile birlikte sizlerde pekmez tüketimini sağlayabilirsiniz. Sizler için pekmez hakkında detaylı bilgileri listeledik.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Pekmez çeşitlerini açıklamadan önce sizlere pekmezin faydalarından bahsetmek istiyoruz. Oldukça şifalı olan pekmezlerin birbirinden çok faydası olduğu hepimizce bilinmektedir. Ön plana çıkan faydaları ise şunlardır;
  • Adet Ağrılarını Hafifletir 
  • Kan Şekerini Yükseltir
  • Demir Eksikliğine İyi Gelir
  • Antioksidan Bakımından Zengindir
  • Kilo Verdirmeye Yardımcı Olur
  • Cinsel Sorunları Giderir
  • Kemik Gelişimini Destekler
  • Romatizma Hastalıklarına İyi Gelir
Yukarıda belirtmiş olduklarımızın yanı sıra pekmezlerin çeşitleri ile birlikte pek çok faydası olduğunu dile getirerek sizlere bu çeşitler hakkında biraz bilgi verelim.

1- Dut Pekmezi

Dut pekmezi daha çok kan eksikliği yaşayan kişiler tarafından tercih edilmektedir ve büyük bir fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra dut pekmezi; enerji verir, bebeklerde gelişimi destekler, zekâ gelişiminde etkilidir,  boğaz ağrılarına iyi gelir, mide yaralarına karşı tedavi amaçlı kullanılır, astım ve bronşit gibi hastalıklarda kullanılır ve vücudun direncini arttırmaktadır. Bu faydaları ile birlikte bile dut pekmezinin ne kadar faydalı ve şifalı olduğunu görebilmekteyiz.

2- Üzüm Pekmezi

Üzüm pekmezi daha çok bağışıklık sistemini güçlendirmek adına oldukça etkilidir. İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde çeşitli hastalıklara karşı insanlara şifa sağlamaktadır. Özellikle her sabah tüketeceğiniz bir kaşık üzüm pekmezi günün daha zinde geçmesini sağlamasının yanı sıra vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. İşte birçok hastalığa yararlı olan üzüm pekmezinin faydalarından kısaca bahsedecek olursak; enerji verir, iştahı açar, hamilelikte bebeğin gelişimi açısından çok faydalıdır, mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir, damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını rahatlatmaktadır. Bunlar üzüm pekmezinin ön plana çıkan faydalarıdır. Bunun yanı sıra üzüm pekmezi içerisinde birçok faydayı barındırmaktadır.

3- Kuşburnu Pekmezi

Kuşburnu pekmezi kış aylarının gelmesi ile birlikte oldukça çok tercih edilen pekmez çeşitleri arasında yer almaktadır. Sağlık yönünden oldukça faydalı olan kuşburnu pekmezi pek çok kişi tarafından severek tüketilmektedir. Sizler için kuşburnu pekmezinin faydalarından kısaca bahsedecek olursak; sağlık yönünden en büyük etkisi Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmesidir. Bunun yanı sıra vücuda zindelik katar, kanı temizler,  mide kramplarına ve sindirim sistemi problemlerine iyi gelmektedir. Tam bir C vitamini deposu olan pekmezi tüketerek sizlerde sağlık yönünden oldukça faydalanabilirsiniz.

4- Keçiboynuzu Pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Sağlığa da oldukça faydası bulunan bu pekmezi sizlerde alışveriş listenize ekleyebilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezinin faydalarına baktığımızda; kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler, kalbi destekler, cinsel gücü artırır, vücudu güçlendirir, kansızlığa karşı çok etkilidir, dişleri besler ve kemikleri güçlendirmektedir. Keçiboynuzu pekmezinin bu faydalarının yanı sıra pek çok faydası olduğunu da dile getirebiliriz.

5- Andız Pekmezi

Andız pekmezi son dönemlerde çeşitli iletişim kaynaklarında en çok rast geldiğimiz pekmezler arasında yer almaktadır. Sağlık açısından oldukça faydası bulunan bu pekmezin aynı zamanda, bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısına iyi geldiği de bilinmektedir. Bunun yanı sıra akciğer ve karaciğere destek sağlamakta, kan yapar ve enerji vermektedir. Bu bilinen faydalarıdır. Bunların haricinde de andız pekmezinin sağlığa oldukça çok faydası olduğu söylenmektedir.

6- Karadut Pekmezi

Karadut pekmezi tadı ile birlikte ön plana çıkan pekmezler arasında yer almaktadır. Oldukça şifalı olan bu pekmezin pek çok kişi tarafından severek tüketildiğini bilmekteyiz. Faydalarına bakacak olursak; içerisinde yüksek miktarda demir içeren karadut pekmezi kansızlıkta destekleyici olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra anne sütünü artırır, halsizliği giderir, ağız ve boğaz enfeksiyonlarında kullanılır, kanı temizler, kan basıncını düşürür, sindirim sistemine faydalıdır, mide salgılarını arttırır, sindirim sistemini düzenler, saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar, kronik gastrit tedavilerinde kullanılmaktadır.

7- Pancar Pekmezi

Pancar pekmezi son dönemde yapılışı ile birlikte raflarda en çok bulunan pekmezler arasında yer almaktadır. Tadı ile birlikte birçok kişiyi cezbeden pancar pekmezi aynı zamanda faydaları ile de adından söz ettirmektedir. Pancar pekmezinin ön plana çıkan faydaları şunlardır; halsizliği giderir, ağız ve boğaz enfeksiyonlarında kullanılır, kanı temizler, enerji verir ve daha sayamadığımız birçok faydayı içerisinde barındırır.

Pekmez Tüketiminin Faydaları ve Çeşitleri

Pekmez tüketiminin faydaları ve çeşitleri hakkında sizlere yukarıda başlıklar halinde kısaca bilgileri sunduk. Pekmez çeşitleri kadar önemli olan bir diğer konu nasıl tüketilmesi gerektiğidir. Mesela dut pekmezi yoğun kıvamda olduğu için tüketimi biraz zor olabilir. Bu nedenle ister su ile tüketebilir, isterseniz tahin ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Sabah aç karnına iki yemek kaşığı tüketmeniz sizlere fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra isterseniz çay ve sütün içine ekleyerek tüketmeyi de tercih edebilirsiniz. Bazı tatlıların içerisine şeker yerine pekmez kullanılabilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta bilindiği üzere çoğu şeyin aşırı tüketilmesinin zararlı olduğu gibi bu durum aynı zamanda pekmez içinde geçerlidir. Bundan dolayı oldukça dikkatli olmanızı öneririz.
 

Bu haber 469 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum