Çölyak hastalığı için bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalıkla genellikle ömür boyu yaşamak gerekir. Hastalık tetiklenmeden yaşam sürülebilmesi için mutlaka bir diyet uygulanmalıdır.
Her 100 kişiden 1 kişinin çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Çölyak hastalarının Türkiye'de 200-750bin arası olduğu, tanı koyulmuş hasta sayısının ise 25-75bin civarlarında olduğu tahmin edilmektedir. Araştırmalara göre ise Ankara ilinde çölyak hastaları daha fazla.
100 kişiden 1 kişinin çölyak hastası olduğu tahmin edildiğine göre, Dünya genelinde de çölyak hastalığının 60-70 milyon civarı insanı etkilediği tahmin edilebilir.
İnce bağırsakta bulunan villus kıvrımları ve çıkıntıları aracılığıyla vücudun besin alması sağlanır.Çölyak hastaları glutenli gıda tükettiklerinde villus kıvrım ve çıkıntıları tahrip oldukları için azalır ve küçülür. Villus kıvrımları azaldıkları ve küçüldükleri için besinler yeterince emilemezler. Vücut bu nedenle ince bağırsaktan beslenemez hale gelir. Çölyak hastalığı belirtileri de bu aşamada ortaya çıkmaya başlar.
Hasta diyeti bırakması halinde önceden yaşadığı sıkıntıları yaşamayabilir. Bu diyeti bırakması gerektiği anlamına gelmez. Çünkü belirli bir süre sonra çölyak hastalığı genellikle nüksetmektedir. Hatta 1 sene boyunca glutenli gıda tüketen hastanın, 1 sene sonunda sorunlar yaşamaya başlaması dahi söz konusu olabilir. Bu nedenle sıkıntı yaşamıyorum, artık bu gıdaları yiyebilirim diyerek kendinizi salmayın.
Hastanın bu süreçte uzak durması gereken glutenli gıdalar aşağıda listelenmiştir;
Her 100 kişiden 1 kişinin çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Çölyak hastalarının Türkiye'de 200-750bin arası olduğu, tanı koyulmuş hasta sayısının ise 25-75bin civarlarında olduğu tahmin edilmektedir. Araştırmalara göre ise Ankara ilinde çölyak hastaları daha fazla.
100 kişiden 1 kişinin çölyak hastası olduğu tahmin edildiğine göre, Dünya genelinde de çölyak hastalığının 60-70 milyon civarı insanı etkilediği tahmin edilebilir.
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı gluten proteinin ince bağırsakta kronik hale gelen bir alerjiye sebep olmasıdır.İnce bağırsakta bulunan villus kıvrımları ve çıkıntıları aracılığıyla vücudun besin alması sağlanır.Çölyak hastaları glutenli gıda tükettiklerinde villus kıvrım ve çıkıntıları tahrip oldukları için azalır ve küçülür. Villus kıvrımları azaldıkları ve küçüldükleri için besinler yeterince emilemezler. Vücut bu nedenle ince bağırsaktan beslenemez hale gelir. Çölyak hastalığı belirtileri de bu aşamada ortaya çıkmaya başlar.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
Çölyak hastalığının her hastalıkta görülebilecek belirtileri vardır. Bu belirtilerin sizde olduğunu görüp kendinize çölyak hastası demeniz doğru olmaz. Mutlaka muayene olmanız gerekiyor, ardından hasta iseniz gerekli tedavi sürecine başlanabilir.- Büyüme geriliği
- Kas zayıflığı
- İştahsızlık
- Kansızlık
- Yaşıtlara göre zayıflık
- Ciltte kaşıntı ve döküntü
- Stres ve sinirlilik hali
- Yorgunluk
- Dışkının anormal olması
- Sık tuvalete çıkma
- Aşırı gaz problemi ve karın bölgesinde şişkinlik
- Kemik ve eklem problemleri
- Belirli aralıklarla kusma
- Ağız içerisinde oluşan aftlar
Çölyak Hastalığı Tedavisi
Çölyak hastalığı tedavisi kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenle belirli diyetler uygulanarak hastanın bu alerji ile sorunsuz bir şekilde yaşamasına odaklanılır. Uygulanan diyet tedavisi sonrasında ince bağırsak yapısı normale dönebilmektedir. Ancak glutenli gıdalar tekrar tüketilmesi halinde ince bağırsak yapısında tekrar bozulma meydana gelerek, hastanın yaşadığı sıkıntılar tekrar baş gösterebilir.Hasta diyeti bırakması halinde önceden yaşadığı sıkıntıları yaşamayabilir. Bu diyeti bırakması gerektiği anlamına gelmez. Çünkü belirli bir süre sonra çölyak hastalığı genellikle nüksetmektedir. Hatta 1 sene boyunca glutenli gıda tüketen hastanın, 1 sene sonunda sorunlar yaşamaya başlaması dahi söz konusu olabilir. Bu nedenle sıkıntı yaşamıyorum, artık bu gıdaları yiyebilirim diyerek kendinizi salmayın.
Hastanın bu süreçte uzak durması gereken glutenli gıdalar aşağıda listelenmiştir;
- Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bu gıdaların bulunduğu tüm gıdalar. Örnek olarak makarna, ekmek, kek, pasta.
- Gluten bulunan veya glutenle işlem görmüş olan abur cubur veya hazır gıdalar. Örnek olarak ketçap, sirke, kuruyemiş.
- Galeta unu ile yapılmış olan kızartmalar.
- Bütün sebze, meyve ve bakliyatlar.
- Yumurta, bal, zeytin, reçel, basit toz şeker.
- Et, tavuk ve balık.
- Gluten içermeyen baharatlar.
- Mısır, pirinç ve patates. Bu gıdaların unları da kullanılabilir.