Alkol ve İşlem Görmüş Etler Kanser Riskini Artırıyor

Günümüzde kanserin giderek artması ve yaygınlaşması konusunda pek çok araştırma yapılıyor. Bu araştırmalar arasında alkol ve işlenmiş etler kanser riskini artırıyor hakkındaki görüşleri incelemeye çalışacağız.

Alkol ve İşlem Görmüş Etler Kanser Riskini Artırıyor
26 Kasım 2020 - 23:28
Günümüzde kanserin giderek artması ve yaygınlaşması konusunda pek çok araştırma yapılıyor. Bu araştırmalar arasında alkol ve işlenmiş etler kanser riskini artırıyor hakkındaki görüşleri incelemeye çalışacağız.

Dünya kanser araştırmaları fonu olarak tanınan WCRF tarafından yapılan araştırmada kanserden kaçmak için alkol ve işlem görmüş etten kaçınmamız gerektiğini alkol ve işlem görmüş etler kanser riskini artırıyor uyarısını yapmıştır. Özellikle alkol ile ilgili yapılan çalışmalarda alkole bağlı meme, karaciğer ve bağırsak kanseri olmak üzere yaklaşık 6 çeşit kansere yol açtığı belirtilmiştir. İşlenmiş etler arasında sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş etlerin kansere yol açabileceğini belirtmişlerdir. Bu tür etler özellikle yabancı ülkelerde yaygın olmakla birlikte ülkemizde de sıkça tüketilmektedir.
 

Fast Food Yiyeceklerin Zararları


Günümüz koşullarında dışarıda yemek yemek istediğimizde ilk tercihimiz fast food tarzı yiyecekler oluyor. Fakat hepimiz biliyoruz ki fast food yiyeceklerin zararları saymakla bitmiyor. En fazla Amerlka ve Avrupa ülkelerinin benimsediği fast food tarzı yiyecekler ülkemizde de yaygın olarak tüketilmektedir. Bu yemekler içerisinde kullanılan işlenmiş etler ve kızartma yağlarının değiştirilmeden kullanılması kansere yol açıyor. Bu yiyeceklerin yanında tüketilen şekerli ya da alkollü içecekler kanser riskini çok daha fazla artırmaktadır.  Ülkemizde de hızlı yaşam koşullarından dolayı fast food tarzı yemekler oldukça fazla tüketiliyor. Sadece çocuklar değil, yetişkinler tarafından da tüketilen bu fast food tarzı yiyecekler ileride obezite rahatsızlığına da sebep olmaktadır.
 

İşlem Görmüş Etler Obezite Yapar mı?


Dünya kanser araştırmaları fonu kısa adıla WCRF tarafından yapılan araştırmalarda Avrupa ve Amerikan tarzı beslenme olan fast food yemek tarzı ile beslenmeye devam edildiği takdirde 2035 yılına kadar kanser vakalarının daha fazla artacağını belirtiyorlar. Bu artış oranının yılda 24 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar bu artışı durdurmak istiyorsak sağlıklı beslenme düzenine geçmemizi acilen öneriyorlar. İşlem görmüş etler obezite yapar mı? araştıma konuları arasındadır. . Bu yüzden alkol ve şekerli içeceklerden uzak durmak kanser riskini azaltacaktır.  Bu şekilde beslenmek yerine uzmanlar içecek olarak en sağlıklı içeceğin doğal sular olduğunu belirtmişlerdir.  Obezite ye yol açan fast food yiyecekler yerine sağlıklı sebzeler, taze meyveler tüketmek kanser riskini azaltacaktır. Doğru bir şekilde pişirilen tavuk ve balık gibi proteinler ile beslenmek hem obeziteyi önler hem de kanser riskini azaltır.  Alkol kullanımını azaltarak ya da tamamen bırakarak daha sağlıklı ve kansersiz bir ömür geçirebilirsiniz.
Bu haber 210 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum