logo

reklam
27 Ocak 2018

Teknolojiye 600 yıllık yöntemle direniyorlar

Zeytin üretimiyle ünlü Akhisar’da 72 yaşındaki çift, zeytinyağı elde etmek için atalarından öğrendikleri yöntemi sürdürüyor. Ayak ile zeytinyağı sıkma tekniğini terk etmeyen yaşlı çift, bu zeytinyağının daha lezzetli olduğunu söylüyor.

Akhisar’ın Başlamış Mahallesi’nnde yaşayan Ahmet ve Cemile Yoldaş çifti kendi bahçelerinden topladıkları zeytinlerden zeytinyağı fabrikalarının atası olarak bilinen yöntem zeytinyağı üretiyor. Atalarından öğrendikleri yöntemleri kullanan 72 yaşındaki çift, toplanan zeytinleri önce kazanlarda pişirdikten sonra ambarlarında 2-3 hafta bekletiyor. Daha sonra da bekleyen zeytinler büyük bir keseye konulduktan sonra tahta kasaya yerleştiriliyor. Tahta kasada kesede bekleyen zeytinleri çiğneyen Ahmet Yoldaş, çıkan yağları süzdükten sonra zeytin yağını elde ediyor. Sadece kendileri için zeytinyağı üreten Yoldaş çifti, atalarından miras olan bu yöntemi teknolojiye direnerek bu zamana kadar bırakmadı. Ahmet Yoldaş, “Babadan kalma yöntemleri sürdürüyoruz. Zeytinleri pişirip 2-3 hafta ambarda bekletiyoruz. Çuvalın içinde teperek kese yağı yapıyoruz. Bu şekilde 4-5 gün sürüyor. Bu vaziyette az pişirip kendi ihtiyacım kadar yapıyorum. Çoluğum çocuğum yardım ediyor. 600 yıllık yöntemle bu işimizi devam ettiriyoruz. Her düzenimiz babadan kalma” dedi.

Ahmet Yoldaş’ın eşi Cemile Yoldaş da, geleneksel yöntemle elde ettikleri zeytinyağının tadınının farklı olduğunu belirterek, “Esas zeytin yağımızın, geleneğimiz göreneğimiz atamızdan bırakılan bizim mekanizmamız budur. Fabrika olmadığı için yaptığımız eski işlemler. Bunu devamlı sürdürmek zorundayız. Bırakamayız. Bunu yemeğe alıştık. Bu yağı kendimiz yemek için üretiyoruz” diye konuştu. Haber Merkezi

Share
87 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ