Mengü Soma maden ocaklarını TBMM'ye taşıdı

  CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Soma'da bulunan kömür ocaklarında devlet tarafından alınan önlemleri açıklaması amacıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a soru önergesi verdi.

Mengü, "Soma kömür havzalarında, grizu patlamalarına neden olan metan gazı pek duyulmasa da, Eynez kömür havzasında, derin bölgelere inildikçe metan gazı oranının arttığı gözlemlenmektedir" diyerek, "TKİ ve özel sektör maden ocaklarında Bakanlığınız tarafından hangi önleyici tedbirler alınmıştır?" diye sordu.






Son zamanlarda Balıkesir, Bursa, Zonguldak ve Edirne'de yaşanan grizu facialarında çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesinin, Soma'da bulunan linyit maden ocaklarında grizu tehlikesi endişesini arttırdığını dile getiren CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede: "Bu güne kadar sadece grizu faciası olan kömür ocaklarında gerekli tedbirlerin alınması gündeme gelmiş, ancak Soma maden ocakları göz ardı edilmişti" diyen Mengü, "Soma bölgesinde maden kazalarının önüne geçmek amacıyla TKİ ve özel sektör maden ocaklarında Bakanlığınız tarafından hangi önleyici tedbirler alınmıştır?

Grizu facialarına neden olan metan gazının maden üretim ortamından uzaklaştırılması için kamu ve özel maden işletmeleri herhangi bir yatırım yapmışlar mıdır? Bakanlığınız bu konuda işletmeleri desteklemek için bir çalışması var mıdır?

Grizu patlamasını önleyici tedbirleri almayanlar için yasal bir yaptırım var mıdır? Gerekli tedbirleri almayan işletmeler hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?" sorularını yönelterek, konunun araştırılmasını istedi.

Şahin Mengü konu hakkında yaptığı açıklamada ise şu sözlere yer verdi: "Ülkemizde kömür madeni ocaklarında yaşanan grizu facialarında çok sayıda işçi hayatını kaybetmiştir. Grizu patlamalarının nedenlerine ilişkin yapılan araştırmalarda kontrol ve denetim eksikliği ilk sırada yer almaktadır. Özellikle taşeron firmaların iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli özeni göstermemeleri, kaçak maden ocaklarının faaliyetlerine göz yumulması facialara yol açan önemli etkenlerdir.

Soma ilçemiz linyit üretimi yönünden önemli bir merkezdir. Halen TKİ'ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesinin dışında 5 özel maden firması faaliyet göstermekte olup, bu işletmeler Soma ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Bu özel madencilik şirketlerinde 10 bin kadar işçi çalışmaktadır.

Ancak son zamanlarda Balıkesir, Bursa, Zonguldak ve Edirne'de yaşanan grizu facialarında çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesi Soma'da bulunan linyit maden ocaklarında grizu tehlikesi endişesini artırmıştır.

MTA tarafından yapılan sondajlarda metan gazı artışı gözlenmiştir. Bu güne kadar Soma kömür havzalarında metan gazı drenajı çalışmaları yapılmamıştır. Soma madenciliği için ciddi risk oluşturan metan gazı artışı linyit üretiminde yeni tedbirlerin alınmasını zorunlu hale getirmektedir.

Soma kömür havzalarında grizu patlamalarına neden olan metan gazı pek duyulmasa da Eynez kömür havzasında derin bölgelere inildikçe metan gazı oranının arttığı gözlemlenmektedir. Özellikle son günlerde Soma maden ocaklarında grizu faciası olasılığının arttığı, madencilik sektörü temsilcileri ve bilim adamlarınca dile getirilmektedir" dedi. (Haber)              
 
Ulti Clocks content

Döviz Bilgileri

- Alış 1.4994 TL
- Satış 1.5066 TL
- Alış 1.9241 TL
- Satış 1.9334 TL
TCMB Günlük Döviz Kurları

Anketler

Günlük yaşamınızda aşağıdakilerden hangisinden vazgeçemezsiniz?